Hopp til hovedinnhold

Jens Juel & Håkon Gullvåg Portretter

Årets utstilling i Galleri Østfløyen er viet den danske billedkunstneren Jens Juel (1745-1802) og norske Håkon Gullvåg (1959-). Begge er sentrale kunstnere i sin samtid, men med mer enn to hundre års mellomrom. De er særlig kjent for sine portretter, og det er tema for denne utstillingen.

Årets utstilling i Galleri Østfløyen er viet den danske billedkunstneren Jens Juel (1745-1802) og norske Håkon Gullvåg (1959-). Begge er sentrale kunstnere i sin samtid, men med mer enn to hundre års mellomrom. De er særlig kjent for sine portretter, og det er tema for denne utstillingen.

Bogstad Gård
25. april – 02 .nov. 2025
Kjøp billett

Utgangspunkt i kunsten på Bogstad gård

Utgangspunktet for utstillingen er portrettet av familien Anker, malt av Jens Juel, som var Danmarks ledende portrettmaler på 1700-tallet. Bildet henger fast i hovedbygningen på Bogstad gård.

I Galleri Østfløyen møter Juels verk samtidskunst av Håkon Gullvåg, en sentral norsk portrettmaler i dag. En utstilling med disse to kunstnerne sammen kan gi oss et nytt blikk på bildene til disse store kunstnerne fra hver sin tid. 

Med pensel og inngående blikk har Juel og Gullvåg hver på sitt vis festet sine modeller til lerretet med mer enn tohundre års mellomrom. Portretter er like aktuelle den gang som nå, og reiser sentrale spørsmål om oss selv og hvordan vi ønsker å bli sett av andre.

Utstillingen er kuratert av konservatorene Marie Fongaard Seim og Geir Thomas Risåsen ved Stiftelsen Norsk Folkemuseum.

  • Anne Cathrine Arboe, f. Collett, olje på lerret, ca. 1800, malt av Jens Juel
    1/2
    Anne Cathrine Arboe, f. Collett, Jens Juel, olje på lerret, ca. 1800 Nasjonalmuseet
  • Selvportrett av Jens Juel malt ca. 1773–1774 i Dresden, olje på lerret, viser kunstneren med blikket vendt mot betrakteren, kledd i lue og halstørkle.
    2/2
    Selvportrett med tegnemappe, olje på lerret Jens Juel, 1773-74, Dresden. Jakob Skau-Hansen, Statens Museum for Kunst

Hva portrettene forteller

Maleriene i utstillingen viser altså kvinner, menn og barn som tilhørte datidens øverste sosiale og økonomiske sjikt – en elite som hadde forbindelser til hverandre gjennom slektskap, forretninger og selskapelighet.

Portrettene fungerer som innganger til å forstå samfunnsliv, internasjonal handel og sosiale koder, samtidig som synet på kjønn, familie og barn er mulig å lese ut av bildene. I tillegg er dette mennesker som har levd og har sin historie, og de er også representert gjennom personlig smak og preferanser når det gjelder drakt og mote.

Tar vi steget frem til vår tid, er det mange kjente nordmenn som lar seg portrettere av Håkon Gullvåg, en av Norges mest kjente og produktive portrettmalere i dag. Hadde Peder Anker levd nå, hadde han antakelig bestilt sitt familieportrett hos ham!

  • Kunstner Håkon Gullvåg i samtale med konservatorene Marie Fongaard Seim og Geir Thomas Risåsen fra Stiftelsen Norsk Folkemuseum
    1/2
    Kunstner Håkon Gullvåg i samtale med konservatorene Marie Fongaard Seim og Geir Thomas Risåsen. Christian Andre Strand
  • Portrett av Leif Ove Andsnes ved pianoet, omgitt av svevende hender. Maleri av Håkon Gullvåg.
    2/2
    Portrett av Leif Ove Andsnes, malt av Håkon Gullvåg. Håkon Gullvåg
Museum24:Portal - 2025.04.08 / v2.0.7.3
Grunnstilsett-versjon: 2