Hovedbygningen

  • Bordet er dekket i Spisestuen. Foto: Ida Lützow-Holm (Foto/Photo)
    Bordet er dekket i Spisestuen. Foto: Ida Lützow-Holm

Om Hovedbygningen

Hovedbygningen ligger med fasaden ut mot Bogstadvannet. Den danner, sammen med en rekke sammenbygde bygninger, et lukket anlegg med en gårdsplass i midten. Bygningens eldste del, midtpartiet, er oppført i 1760-61. Denne bygningen fikk omkring 1780 inntrukne tilbygg på hver side. I 1916 ble hovedbygningen fornyet både inn- og utvendig etter planer fra arkitekt Arnstein Arneberg. Innredningen ble modernisert og det ble lagt inn sentralvarme, elektrisk lys og varmtvann.

Selve kjernen i huset er av tre, men utvendig er den i kalkpusset mur. Det er et skarpt skille mellom den forholdsvis lave første etasje med rom for tjenerskapet og den praktiske gårdsdriften, og den høye, flotte hovedetasjen med godseierens privatrom og representasjonsrom.

Interiørene
Hovedinngangen fra gårdsplassen er sentralt plassert på hovedfløyen og man kommer direkte inn i en herskapelig innredet hall. Godseierfamiliens private rom ligger i den østlige enden av hovedetasjen, mens representasjonsrommene utgjør resten.Til kjøkkenet, arbeidsrommene og skolerom for herskapets barn, som alle ligger i første etasje, er det egne innganger. Det var et tydelig skille mellom herskap og tjenere – representasjon og arbeid.

Selskapsrommene har den eldste innredningen i huset, fra 1700- og 1800-tallet, med autentiske møbler og malerier. Festsalen er innredet i Louis Seize-stil. Her henger en italiensk malerisamling, kjøpt av Peder Anker på hans Grand Tour i Europa i 1760-årene, med italienske og nederlandske malere i Roma på 1600- og 1700-tallet. Opphengningen er original og preget av streng symmetri. Flygelet er fra 1870-årene og brukes fremdeles til konserter.