Hopp til hovedinnhold

Hovedbygningen

  • Bordet er dekket i Spisestuen. Foto: Ida Lützow-Holm

Om Hovedbygningen

Hovedbygningen på Bogstad er som et lite Downton Abby på norsk.  Bygningens eldste del, midtpartiet, ble oppført rundt 1760 av Morten Leuch d.y. (1732-1768) og Mathia f. Collett (1737-1801). De rev gamle, tradisjonelle bondehus og lot oppføre en vakker trebygning i barokk stil. Her levde de landlivets gleder i noen år, fortrinnsvis om sommeren. Paret hadde ikke arvinger, og i 1772 kjøpte Peder Anker (1749-1824) eiendommen av enken og utvidet hovedbygningen i stor stil.  I 1780-årene utvidet han huset sytten meter i hver retning, og utvidet også fløyer og driftsbygninger slik at anlegget fikk det karakteristiske preget det har i dag med et lukket gårdrom.  I 1916 ble hovedbygningen fornyet både inn- og utvendig etter planer fra arkitekt Arnstein Arneberg. Blant annet ble inngangspartiet fra gårdsplassen utvidet, og det ble foretatt en omfattende modernisering i form av innlagt strøm, sentralvarme, tre bad og fem toaletter.

Da Peder Anker tok over stedet, murte han teglstein utenpå ytterveggene av tre og forblendet fasadene med kalkpusset mur. Det meste av treverket er tæret bort av råte, og bygningen har gjennomgått mange renoveringer opp igjennom tidene. Hovedhuset har tre etasjer med kjøkken, praktiske rom og rom for tjenerskapet i første, den representative bel-etasjen i andre, og  soverom og biljardrom i tredje etasje.  Øverste etasje inngår imidlertid ikke i det faste omvisningsprogrammet.

Interiørene
Hovedinngangen fra gårdsplassen er sentralt plassert på hovedfløyen og man kommer direkte inn i en herskapelig innredet hall. Godseierfamiliens private rom ligger i den østlige enden av hovedetasjen, mens representasjonsrommene utgjør resten.Til kjøkkenet, arbeidsrommene og skolerom for herskapets barn, som alle ligger i første etasje, er det egne innganger. Det var et tydelig skille mellom herskap og tjenere – representasjon og arbeid.

Selskapsrommene har den eldste innredningen i huset, fra 1700- og 1800-tallet, med autentiske møbler og malerier. Festsalen er innredet i Louis Seize-stil. Her henger en italiensk malerisamling, kjøpt av Peder Anker på hans Grand Tour i Europa i 1760-årene, med italienske og nederlandske malere i Roma på 1600- og 1700-tallet. Opphengningen er original og preget av streng symmetri. Flygelet er fra 1870-årene og brukes fremdeles til konserter.

Ny mikro-tvserie med Ragnhild Brochmann

I samarbeid med kunst- og motehistoriker Ragnhild Brochmann har vi laget en lite serie fra innsiden av hovedbygningen. Har du kanskje aldri vært så glad i museer, mesterverker, gods, gull og storstuer, men hatt en beklemmende følelse av at det er noe å hente der likevel?
Her er en liten inngangsbillett fra oss, din egen Toppen Brochmann: Hvordan snakke med fortida for å få fortida til å snakke med deg?

  • 1/1