Hopp til hovedinnhold

Vises 26. april - 3. november 2024

Galleri Østfløyen


Årets utstilling i Galleri Østfløyen er viet fotografi og Bogstads siste godseier. Samlingen av fotografier etter Westye P. Egeberg (1877 – 1959) befinner seg i Bogstad Stiftelses eie, og er virkelig en skattkiste!

Egeberg har ikke fortalt ettertiden hva han ville med sine tusenvis av fotografier samlet og sirlig montert inn i album. Opplysninger som er ført inn under bildene begrenser seg stort sett til å angi dato, sted og enkelte personer.

Utvalget av fotografier i utstillingen er valgt ut fra at de har en estetisk dimensjon og viser i alt 64 fotografier.

Bli med på omvisning i utstillingen

Den lidenskapelige gentlemansfotograf

Westye P. Egeberg var en lidenskapelig fotograf. Bildene er samlet i album, som fremstår som godseierens biografi i form av bilder. Utstillingen tar for seg et lite utvalg som først og fremst ønsker å vise at Westye P. Egeberg hadde et blikk på omgivelsene som ikke begrenset seg til å dokumentere begivenheter, men viser at han hadde sans for både alvor og humor. 

Flere av hans menneskefremstillinger er på grensen av det karikerte mens andre gir et intimt innblikk i en sosial sfære de fleste ikke hadde tilgang til, hverken da eller nå. Iblant har han en vri på sine motiver, som nesten er surrealistisk. Han var spesielt fascinert av dyr, landskap, tekniske anordninger og jakt, ski og seiling. Bogstad Gård spiller en liten rolle som motiv i utstillingens utvalg. Westye P. Egeberg fremstår som en livsnyter, gentleman og verdensborger, på reiser rundt i Europa og Nord - Afrika med kamera for hånden. 

  • 5 små båter sett overfra.
    1/1
    Westye P. Egeberg

Estetikken i fokus

Det er bildenes estetikk som står i fokus, og vi lar Westye P. Egebergs bilder spille sammen med et lite utvalg fotografier av noen av våre mest etablerte fotografer; Mette Tronvoll, Signe Marie Andersen, Eline Mugaas, Per Maning og Per Berntsen. Bildene er valgt ut for å vise at den form for amatørfotografi Westye P. Egeberg praktiserte har hatt vel så stor betydning for nyere kunstnerisk fotografi, som den delen av fotografi som omkring 1900 ble ansett for å være kunst. 

Bogstad er også et museum for kunst

Utstillingen inngår i Bogstads serie av utstillinger som legger vekt på at Bogstad også er en samling kunst, riktignok ikke samtidskunst. På Bogstad kan besøkende møte fremragende europeisk og norsk kunst i form av malerier og dekorasjoner fra perioden Bogstad ble etablert som et gods. I likhet med de foregående kunstutstillingene som har vært arrangert i Galleri Østfløyen,  trekkes tråden frem til samtiden. 

Fotobok av Westye P. Egeberg

I anledning utstillingen utgir Bogstad også en fotobok, designet av den prisbelønte designeren Aslak Gurholt med en tekst av professor emeritus i Kunsthistorie UiO, Øivind Storm Bjerke. Den gjengir alle Westye P. Egebergs bilder i utstillingen i fotografienes opprinnelige format i de private albumene. Boken kan kjøpes for seg.

  • En mann med hest står ute i vannet.
    1/1
    Westye P. Egeberg
Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2