Hopp til hovedinnhold

Kunstsamlerne er avsluttet

I september 2021 åpnet vårt nye galleri med utstillingen KUNSTSAMLERNE - 250 års dialog mellom Peder Anker og Rolf Hoffs samlinger. Vi takker alle som har besøkt utstillingen og ønsker velkommen til ny utstilling våren 2023.

  • FOTO: Christian André Strand/Norsk Folkemuseum

Kunstsamlere fra to tidsepoker

Peder Ankers samling er Norges eldste komplette kunstsamling. Den har fått henge mer eller mindre urørt i 250 år. Vi vet ennå lite om bakgrunnen til verkene og hvordan de kom til Bogstad. 

Rolf Hoffs samling består av norsk og internasjonal samtidskunst. Her vet vi alt om kunstnerne, hvordan verkene kom til samlingen og hvorfor han valgte dem ut. Rolf Hoff er en av vår egen tids mest kjente samtidskunstsamlere, og på Wikipedia beskrevet som en «con amore» samler og bjellesauen i det norske kunstmarkedet.

Om utstillingen Kunstsamlerne

I utstillingen hentet vi femten verker fra den historiske samlingen, som vanligvis er å se i Hovedbygningen på Bogstad. Det er blant annet malerier av Jens Juel, Giovanni Antonio Guardi og Guiseppe Bottani.

Disse ble vist i det nye galleriet sammen med fjorten utvalgte verker fra Rolf Hoffs samling av samtidskunst. Her inngikk blant annet verker av Olafur Eliasson, Ai Weiwei, Emil Finnerud og Liam Gillick.

De utstilte kunstverkene opptrer i dialogpar, og mellom dem oppstår det nye møter og berøringspunkter. Kunsten forteller oss mye om de som har samlet, tiden de har samlet i, om oss selv og om verden rundt oss. 

Utstilling
Prosjektleder: Martin Biehl
Kurator: Arnt Normann Fredheim
Grafisk Design: Aslak Gurholt, Yokoland
Lysdesign: Mette Opsal
Konservering og logistikk: Lone Ørskov
Utstillingskomité: Martin Biehl, Ida Lützow-Holm, Mette Mork

Byggeprosjekt
Prosjektleder: Mette Mork
Arkitekt:
 Kjetil Sæterdal; NAV arkitekter AS

Bidragsytere
Sparebankstiftelsen, Stiftelsen UNI, Stiftelsen Sat Sapienti, Lucy Høegh stiftelse, Bogstad Gårds Venneforening, og Fond for Randi Marie Johannessen m/flere