Hopp til hovedinnhold

Velkommen til Galleri Østfløyen på Bogstad Gård!

I 250 år har Bogstad Gård vært et sted for kunst. Nå utvider vi kunstopplevelsen på Bogstad med et helt nytt kunstgalleri. Åpningsutstillingen KUNSTSAMLERNE - 250 års dialog mellom Peder Anker og Rolf Hoffs samlinger, vises i perioden 30. september 2022 til og med 12. mars 2023.

Åpent for publikum tirsdag til søndag kl. 12 - 16
Omvisninger tirsdag - torsdag og lørdag - søndag kl. 14

Søndag 5. februar kl 14 er det siste mulighet for å delta på kuratoromvisning v/Arnt Normann Fredheim

  • FOTO: Christian André Strand/Norsk Folkemuseum

I år er det 250 år siden Peder Anker, 23 år gammel, kjøpte Bogstad gård, og med det innledet Bogstads historiske glansperiode. Det er en god anledning for å åpne et nytt kunstgalleri med en utstilling som viser verker både fra Peder Ankers historiske samling og verker fra vår egen tid.

Kunstsamlere fra to tidsepoker

Peder Ankers samling er Norges eldste komplette kunstsamling. Den har fått henge mer eller mindre urørt i 250 år. Vi vet ennå lite om bakgrunnen til verkene og hvordan de kom til Bogstad. 

Rolf Hoffs samling består av norsk og internasjonal samtidskunst. Her vet vi alt om kunstnerne, hvordan verkene kom til samlingen og hvorfor han valgte dem ut. Rolf Hoff er en av vår egen tids mest kjente samtidskunstsamlere, og på Wikipedia beskrevet som en «con amore» samler og bjellesauen i det norske kunstmarkedet.

Om utstillingen

  • "Fairytail Chairs" Ai Weiwei FOTO: Christian André Strand/Norsk Folkemuseum

I utstillingen har vi hentet femten verker fra den historiske samlingen, som vanligvis er å se i Hovedbygningen på Bogstad. Det er blant annet malerier av Jens Juel, Giovanni Antonio Guardi og Guiseppe Bottani.

Disse vises i det nye galleriet sammen med fjorten utvalgte verker fra Rolf Hoffs samling av samtidskunst. Her inngår blant annet verker av Olafur Eliasson, Ai Weiwei, Emil Finnerud og Liam Gillick.

De utstilte kunstverkene opptrer i dialogpar, og mellom dem oppstår det nye møter og berøringspunkter. Kunsten forteller oss mye om de som har samlet, tiden de har samlet i, om oss selv og om verden rundt oss. 

  • FOTO: Christian André Strand / Norsk Folkemuseum

Utstilling
Prosjektleder: Martin Biehl
Kurator: Arnt Normann Fredheim
Grafisk Design: Aslak Gurholt, Yokoland
Lysdesign: Mette Opsal
Konservering og logistikk: Lone Ørskov
Utstillingskomité: Martin Biehl, Ida Lützow-Holm, Mette Mork

Byggeprosjekt
Prosjektleder: Mette Mork
Arkitekt: Kjetil Sæterdal; NAV arkitekter AS

Bidragsytere
Sparebankstiftelsen, Stiftelsen UNI, Stiftelsen Sat Sapienti, Lucy Høegh stiftelse, Bogstad Gårds Venneforening, og Fond for Randi Marie Johannessen m/flere